Projecten

Oud en Nieuw, Torenuurwerk kerkje van Oudesluis

Vanaf verre is het kerkje van Oudesluis zichtbaar. Het geeft aan dat er in het uitgestrekte polderlandschap een dorpje ligt. Overdag is het er stil; behalve een garagebedrijf, een computerzaak en een botenwinkel heeft de middenstand het dorp verlaten. Verder staat in Oudesluis een basisschool, is in de oude dorpsschool een galerie en arthouse gevestigd en is het dorpscafé nog in bedrijf. De voormalige NH kerk, de eerste versie dateert uit 1700, is nu in gebruik als cultureel centrum waar ’s avonds het verenigingsleven voor reuring zorgt. De kerk heeft een historisch Engels uurwerk met vier wijzerplaten. Beide onderdelen hebben grootonderhoud nodig. Nieuwe technologieën kunnen het torenuurwerk automatisch opwindbaar maken en de wijzerplaten kunnen op een energiezuinige manier worden verlicht.

Initiatiefnemers
Stichting tot behoud Kerk Oudesluis

Voordelen
Het behoud van het cultuur historisch erfgoed is tevens het behoud van het karakter van het dorpje. Hoewel er nauwelijks nog sprake is van een lokale economie biedt Oudesluis wel een prettige woonomgeving. De kerk vormt als expositie- en cursusruimte en als trouwlocatie letterlijk en figuurlijk het middelpunt van het dorp.
Als het uurwerk automatisch opwindbaar is dan hoeft het niet meer om de twee dagen handmatig gedaan te worden. Dit scheelt niet alleen tijd, het vermindert ook de storingsgevoeligheid van de klok. Daarbij maakt de moderne techniek de situatie ook veiliger; het beklimmen van torentrappen is een inspannende bezigheid.

Bijzonderheden
Het historische uurwerk is ook interessant om te zien. De Kop van Noord-Holland staat bekend als een aantrekkelijke regio om te fietsen. Juist de kleine dorpjes zijn in trek bij de recreatieve fietser. Een bezoek aan het torenuurwerk van Oudesluis zou dan ook prima in de toeristische beschrijvingen kunnen worden opgenomen. Als extra investering wordt een vitrine om het uurwerk gebouwd, de torentrappen toegankelijker en de zoldervloeren veiliger gemaakt. Tijdens de herstelwerkzaamheden gebruikt men zoveel mogelijk authentieke materialen. Op de site www.kerkjeoudesluis.nl kunt u de werkzaamheden volgen en meer achtergrondinformatie van het kerkje lezen.

Startdatum: 01-03-2005

Looptijd: 1,5 jaar

Leader bijdrage: € 10.000,00

Website: www.kerkjeoudesluis.nl

BEKIJK EEN VAN ONZE PROJECTEN

Leader is een Europees subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling dat voor de Kop van Noord-Holland en Texel mede mogelijk wordt gemaakt door Provincie Noord-Holland.

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling
Europa investeert in zijn platteland