Klimaatbestendige landbouw met mycorrhiza
Startdatum: 01-06-2023
Looptijd: 1 jaar
Leader bijdrage: € 50.911,00
Website: www.de-kracht-van-mycorrhiza.nl
Klimaatbestendige landbouw met mycorrhiza
In een gezonde bodem leven talloze schimmels, bacteriën, insecten, mijten, regenwormen en aaltjes. Al deze organismen beïnvloeden de groei van planten en bomen. Een levende bodem heeft bovendien een gunstig effect op insecten, vogels en planten en is daarmee essentieel voor biodiversiteit. Een belangrijk onderdeel van het bodemvoedselweb wordt gevormd door schimmels, met name de zogenoemde mycorrhiza. Dit is een verzamelnaam voor bodemschimmels die van nature een symbiotische relatie aangaan met het wortelsysteem van planten en bomen.
De symbiose met mycorrhiza biedt planten verschillende belangrijke voordelen:
• Het schimmelnetwerk rond de wortels vergroot het bereik in de bodem, zelfs tot in de microporiën, waardoor planten voedingsstoffen efficiënter opnemen.
• De opnamecapaciteit van water neemt sterk toe, wat de plantengroei bevordert en gewassen weerbaarder maakt tegen langdurige droogte.
• Planten zijn minder vatbaar voor aantasting door aaltjes, bacteriën of ziekmakende schimmels, waardoor ze beter bestand zijn tegen ziekten.
• Mycorrhiza dragen bij aan een betere bodemstructuur door de afscheiding van glomaline, een lijmachtige stof die helpt tegen verslemping en erosie.
De huidige klimaatscenario’s voorspellen extremere neerslagpatronen, met langere droogteperiodes afgewisseld door zware regenval. Op Texel is zoet water schaars. Op veel plekken bevindt zich op geringe diepte brak-zout grondwater, en de enige aanvoer van zoet water komt via neerslag. Boeren op Texel mogen hun gewassen niet beregenen, terwijl de vele zonuren en de sterke wind de bodem snel uitdrogen. De hoeveelheid zoet water op het eiland is in de afgelopen decennia afgenomen. Daarom is Texel een geschikte locatie voor een praktijkproef met mycorrhiza.
Het doel van deze praktijkproef was om het bewustzijn en de interesse in het belang van mycorrhiza te vergroten en praktijkkennis op te doen over de toepassingsmogelijkheden. Specifiek werd onderzocht in hoeverre gewassen met een goede mycorrhiza-bezetting beter in staat zijn om zelfstandig droogteperiodes te doorstaan en daardoor beter bestand zijn tegen verzilting (zoutstress).
Dit tweejarige project heeft, door middel van uitgebreide veldproeven, deskundigengesprekken en literatuuronderzoek, veel waardevolle gegevens opgeleverd. Het heeft geleid tot een aanzienlijke toename van kennis over mycorrhiza onder Texelse agrariërs.
Er zijn diverse brochures opgesteld en verspreid onder een groot aantal agrarische bedrijven op Texel. Daarnaast is de website www.de-kracht-van-mycorrhiza.nl beschikbaar.
Download hier de pdf met fotoserie.
Leader is een Europees subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling dat voor de Kop van Noord-Holland en Texel mede mogelijk wordt gemaakt door Provincie Noord-Holland.