Projecten

Cichorei op Texel

Een innovatieve teelt met meer toegevoegde waarde

Cichorei is een gewas dat behoort tot de familie van de witlof. Bij de cichoreiteelt gaat het om de wortel die te vergelijken is met een suikerbiet maar dan in verkleinde vorm. Uit de wortel wordt inuline gewonnen. Dit is een caloriearme zoetstof die als vervanger van suiker in de voedingindustrie wordt gebruikt. Als voorbeeld kunnen genoemd worden de zoetjes en de energiedranken. De hoogte van het gehalte aan inuline in de cichoreiwortel bepaalt dus het succes van de geoogste teelt. In de Wieringermeer wordt al langer cichorei geteeld en daar wordt gemiddeld een inulinegehalte van 17% bereikt. Uiteraard proberen ze op Texel deze opbrengst te evenaren.

De zes agrariërs op Texel die overgestapt zijn op het telen van cichorei, hebben hoge verwachtingen van deze duurzame teelt en van hun samenwerking op logistiek gebied. De teeltbegeleider van Agrifirm verzamelt de opgedane teeltkennis zodat de telers van elkaars ervaringen kunnen profiteren.

Initiatiefnemers

Agrifirm in samenwerking met zes Texelse agrariërs en het Loonbedrijf Marco Witte die zijn bietenrooimachine heeft aangepast om de kleine wortels van de cichoreiplant te kunnen oogsten.

Voordelen

De cichoreiteelt is op Texel een vorm van agrarische innovatie. Als de oogst succesvol is dan kan de cichorei een goed alternatief zijn voor de agrarische producten die achterblijvende teeltopbrengsten hebben. Daarbij is het droge Texel een geschikt gebied voor de cichorei want de plant kan de droogte goed weerstaan.

Een ander groot voordeel is dat de oogst verscheept wordt, een milieuvriendelijke en voordelige vorm van transport.

Bijzonderheden

De zes agrariërs werken nauw samen en zorgen ervoor dat ze één partij cichoreiwortel aanvoeren. .De cichoreiteelt op Texel is het begin van een gesloten keten; de cichorei gaat van de teler via de aan- en verkoopcoöperatie en loonwerker naar de inuline verwerkende industrie in Roosendaal Het vervoer per boot is baanbrekend voor het gebied. De manier van organiseren maakt dat het project innovatief te noemen is.

Startdatum: 01-02-2003

Looptijd: 1 jaar

Leader bijdrage: € 15.161,00

Website:

BEKIJK EEN VAN ONZE PROJECTEN

Leader is een Europees subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling dat voor de Kop van Noord-Holland en Texel mede mogelijk wordt gemaakt door Provincie Noord-Holland.

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling
Europa investeert in zijn platteland