Nieuws

Projecten in de Kop van Noord-Holland open voor publiek tijdens de 'Europa om de Hoek' Kijkdagen 06-05-2013

Overal in Nederland worden projecten uitgevoerd die mede mogelijk gemaakt worden met Europees geld. Dit geldt ook voor projecten in de Kop van Noord-Holland die bijvoorbeeld zijn gesteund met Leader subsidie. Meer dan 140 projecten hebben zich aangemeld voor de Europa om de hoek Kijkdagen. Deze vinden in het hele land plaats op 10, 11 en 12 mei 2013. Drie projecten in de Kop van Noord-Holland die zijn gerealiseerd met steun van Leader stellen hun project open voor publiek tijdens deze Europese Kijkdagen.

Zorgboerderij Dijkgatshoeve in Wieringerwerf
Zorgboerderij Dijkgatshoeve verleent zorg en onderdak aan 16 mensen met een verstandelijk beperking. Er zijn ook negen appartementen gebouwd voor mensen met een psychosociale hulpvraag. Dijkgatshoeve wil een belangrijke cultureel-maatschappelijke uitstraling krijgen in de Wieringermeer. Op vrijdagochtend 10 mei is de boerderij te bezoeken van 9.00 tot 12.00 uur.

Woon-zorgcomplex De Roode Eenhoorn.
De Roode Eenhooorn is een woon-zorgcomplex met een gemeenschappelijke ruimte en opkamer met publieksfunctie. De uit de 16de eeuw stammende herberg bevindt zich midden in het historische hart van Nieuwe Niedorp. Tijdens de kijkdagen presenteren de bewoners hun pand aan bezoekers. Er zijn bestuursleden aanwezig het nodige te vertellen over de Roode Eenhoorn. U kunt op zaterdag 11 mei de Roode Eenhoorn bezoeken van 10.30 tot 16.30 uur.

De Helderse Vallei in Den Helder
De Helderse Vallei is een bezoekerscentrum en kinderboerderij gelegen in natuurgebied Mariëndal, aan de zuidkant van Den Helder, in de directe nabijheid van duinen, strand, bos en moerassig struingebied. Tijdens de Europa om de hoek Kijkdagen stellen zij op zondag 12 mei het bezoekerscentrum en de kinderboerderij open vanaf 10 uur. Ook het Klimpark dat mede door Europese subsidie is mogelijk gemaakt wordt deze dag opengesteld.

Europese Unie
De Europese Commissie en de Nederlandse overheid vinden het belangrijk om te laten zien waar Europees geld aan wordt besteed. De deelnemende projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie. In Nederland wordt dit geld vooral ingezet op innovatie, de versterking van de (regionale) economie en grensoverschrijdende samenwerking.

De organisatie van de Europa om de hoek Kijkdagen is in handen van de vier regionale EFRO-programma's, Interreg Duitsland-Nederland en Twee Zeeën, Europees Visserijfonds, Plattelandsontwikkelingsprogramma, de ministeries van IenM en EZ en de Europese Commissie Vertegenwoordiging in Nederland. Voor meer informatie over het programma, de openingstijden en de deelnemende projecten:  www.europaomdehoek.nl/kijkdagen

Leader is een Europees subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling dat voor de Kop van Noord-Holland en Texel mede mogelijk wordt gemaakt door Provincie Noord-Holland.

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling
Europa investeert in zijn platteland