Nieuws

LEADER-projecten in de Kop van Noord-Holland en Texel, om te bezoeken in de zomervakantie! 14-07-2020

De landelijke LEADER-coördinatoren hebben een overzicht gemaakt om de vele mooie LEADER-projecten die te boeken of te bezoeken zijn, deze zomer te ondersteunen. Wordt lid van de Facebookgroep voor tips en inspiratie!

Er zijn in Nederland 20 LEADER gebieden. In elk gebied zijn over de jaren prachtige projecten gerealiseerd. Een groot deel daarvan is te boeken en te bezoeken (accommodaties, restaurants, musea, boerderijen, winkels, enz.).

Nu de Corona maatregelen weer versoepeld zijn, willen we alle mensen met een LEADER hart uitnodigen om deze zomer zoveel mogelijk van deze projecten te bezoeken. Dat kan uiteraard in je eigen gebied, maar nog leuker is het om een van de andere LEADER gebieden te bezoeken. Het spreekt voor zich dat we op deze manier ook onze mooie LEADER projecten een steuntje in de rug kunnen geven in deze zware tijden.

Voorbeelden van projecten in ons gebied die bezocht kunnen worden zijn: 

 

Het Zijper Museum, Schagerbrug

Het Zijper Museum is in december 2018 heropend. In het nieuwe onderkomen in Schagerbrug is jaren hard gewerkt aan de totstandkoming van een modern toekomstbestendig museum over de rijke geschiedenis van de Zijpe.
Tot nadere berichtgeving is het museum voorlopig alleen op zondagen open en moeten bezoekers reserveren.


Adres: Schagerweg 97D, 1751 CB Schagerbrug
Telefoon: 0224 574 114 (alleen tijdens openingsuren)
info@zijpermuseum.nl
www.zijpermuseum.nl

 

Noorderbakens, Julianadorp

Op woonzorgpark Noorderhaven wonen oudere mensen die veel zorg nodig hebben, mensen met moeilijk verstaanbaar gedrag en mensen met ernstige meervoudige beperkingen. Op verschillende plekken in en om het woonzorgpark zijn een tiental, hoge stalen kunstwerken met dierfiguren geplaatst: de Noorderbakens. De bakens fungeren als herkenningspunten en ontmoetingsplekken voor de bewoners en bezoekers. Het woonzorgpark ligt in het duinlandschap waardoorheen wandelroutes lopen – iedereen is welkom om een kijkje te nemen bij de kunstwerken. Het park is voor iedereen te allen tijde toegankelijk.


Adres: Noorderhaven (’s Heeren Loo)
Eikenhout 310, 1787 RA Julianadorp
https://www.sheerenloo.nl/in-de-buurt/onze-woonzorgparken-wijken/noorderhaven

 

Natuurkampeerterrein Het Bos Roept! Slootdorp

De camping ligt in het grote, zeer gevarieerde Robbenoordbos, dichtbij het eiland Wieringen en het wad. 100 jaar geleden zwommen hier vissen. Nu ziet u er egels, konijnen, vossen, uilen, buizerds en reeën.

Gidus Hopmans en Sasja Wiegersma Den Oeverseweg 12, 1774 NB Slootdorp
Tel. +31 (0)6-42708416 info@hetbosroept.nl
https://www.hetbosroept.nl/nl/home/

 

Stelling Den Helder

De stelling Den Helder omvat een zestal forten uit de Napoleontisch tijd die deels te bezoeken zijn.

 

4a. Fort Kijkduin is het bekendste fort uit de Stelling Den Helder. Het fort is van oorsprong een landfort. Het moest Den Helder verdedigen tegen vijanden die over de zanddijk Den Helder wilden binnen vallen. Het fort ligt op het Kijkduin, toentertijd een van de hoogste duinen en een baken voor de scheepvaart. Om het fort te kunnen bouwen werd een gat in het duin gegraven door 3600 Spaanse krijgsgevangen, die Napoleon bij zijn bezoek in 1811 aan Den Helder en Texel meegenomen had. Tevens moesten Noord-Hollandse ambachtslieden verplicht meebouwen aan het fort. Het fort heeft een museum en een noordzeeaquarium.

Het is elke dag geopend van 10:00 tot 17:00 uur

Adres: Admiraal VerHuellplein 1, 1789AX Huisduinen
Telefoon: 0223 61 23 66
Email: info@fortkijkduin.nl
https://stellingdenhelder.nl/locaties/fort-kijkduin/


Sinds 2015 is het mogelijk om te overnachten in de fortwachterswoning op het Fort Kijkduin. Achter de dikke muren van het tamboer van het fort waan je je een echte fortwachter. ’s Nachts kun je de zee horen en de wind huilt soms rondom het huisje. Een unieke ervaring!

https://stellingdenhelder.nl/locaties/fortwachterswoning/ (Te boeken via booking.com (Fortwachterswoning Huisduinen))


4b. Op loopafstand van Fort Kijkduin ligt het Atlantikwall-centrum. Den Helder maakte deel uit van de Atlantikwall, die door de Duitse bezetter gebouwd werd in de Tweede Wereldoorlog. Deze meer dan 5000 kilometer lange verdedigingslinie liep van Noorwegen tot Spanje . In de restanten van een indrukwekkend gebouw uit deze periode is het Atlantikwall Centrum gevestigd. Alle dagen geopend van 12-17 uur.

Adres: R.W. van de Wintstraat 41, 1789 BB Huisduinen
Telefoon: 0223 219999
Email: info@atlantikwallcentrum.nl
https://atlantikwallcentrum.nl/

 

4c. Fort Westoever is gebouwd rond 1825 om het net aangelegde Noord-Hollands kanaal te verdedigen tegen aanvallen op de haven van Den Helder. In 1954 is het fort overgenomen door de Koninklijke Marine. Zij bouwden in het fort een noodstroomdieselcentrale. In 1992 is fort Westoever overgedragen aan gemeente Den Helder en in beheer bij de Stichting Stelling Den Helder.
Op het fort wordt door zorgbedrijf de Groene Stek een stadstuin beheerd. In de bomvrije kazerne bevinden zich:

Biercafe en Stadsbrouwerij Helderse Jongens
Dave Kleine
Adres: Westoever 1, 1785 PB Den Helder
Woe-zo vanaf 11 uur
Telefoon: 0223 697842
biercafe@heldersejongens.nl

Rondleidingen in de brouwerij op za en zo om 13 en 15 uur Er is ook gebotteld bier verkrijgbaar om mee te nemen en in het café kun je een broodje of een uitgebreide malatijd gebruiken. Wel eerst reserveren.

https://heldersejongens.nl/biercafe/

Escaperoom Danger No Voltage!
https://www.escaperoomdh.nl/
contact@escaperoomdh.nl
+31 6 21 14 59 50
telefonisch beschikbaar van 10:00 tot 19:00 op +31 6 21 14 59 50
https://www.escaperoomdh.nl/reserveren/


5. Vlindertuin Vlindorado

https://www.vlindorado.nl/
Smeetsweg 12
1738 DK Waarland (tussen Alkmaar en Schagen)
Ma-za geopend van 10-17, zo van 11-17
0226 - 422 358
info@vlindorado.nl


6. Museum Eenigenburg

Het oude terpdorpje Eenigenburg aan de Westfriese Omringdijk heeft ca 170 inwoners, een kerkje en een eigen museum!
Het is onderdeel van de gemeente Schagen. 
Het museum Eenigenburg biedt de tentoonstelling Het Tijdskompas Eenigenburg, de interessante geschiedenis van de grote oversteek van de familie Eenigenburg naar de US en het daglonershuisje van Van Schoneveld.
Het museum is vanaf mei tot en met september elke zondag open van 12.00-17.00 uur.  

Adres: Kerkweg 5, 1744 JD Eenigenburg
https://eenigenburg.nl/
https://eenigenburg.nl/museum


7. Novalishoeve

Novalishoeve is een gemengd biologisch (dynamisch) boerenbedrijf op Texel. Op zo’n 40 ha landbouwgrond telen wij vele gewassen. Er lopen ook melkkoeien, schapen, varkens en kippen. Het land en onze dieren geven ons natuurlijke ingrediënten; ze vormen de basis voor ambachtelijke producten. Alles wordt in de productieruimte vervaardigd, waar vakmanschap hoogtij viert. Het resultaat – van kaas tot brood en ijs – verkopen wij in onze winkel. Novalishoeve levert ook aan de retail, horeca en toeristische sector. Ondertussen staan de deuren wagenwijd open voor bezoekers. Texelaar en toerist zijn van harte welkom om een kijkje te nemen. Trotse medewerkers vertellen graag over het werk en leven op Novalishoeve.
Novalishoeve is tevens een zorgboerderij op Texel. We bieden professionele zorg en werkplekken aan jong volwassenen met een psychiatrische zorgvraag en/of een licht verstandelijke beperking. Ons doel is om mensen zich te laten ontwikkelen en te begeleiden naar passend werk. De veilige omgeving, de structuur en het werkritme op de boerderij dragen daaraan bij.
Winkel en café zijn geopend, activiteiten zoals de speurtochten en het koeien melken zijn helaas voorlopig afgelast ivm de coronamaatregelen. Houd de website in de gaten.

Adres: Hoornderweg 46, 1797 RA Den Hoorn
Telefoon: 0222 - 31 94 82
info@novalishoeve.nl
ma-za geopend van 9-17 uur
https://www.novalishoeve.nl/


8. Toeristische Parel Hoge Berg Texel
De Hoge Berg op Texel is een restant van een gletsjer uit de IJstijd. Het gebied loopt van het oosten van Texel tot Den Hoorn, waarvan de Hoge Berg het hoogste gedeelte vormt. Het hoogste punt 15 meter + NAP geeft een uitgestrekt uitzicht over het gebied. Landschappelijk is de Hoge Berg een van de ‘pareltjes’ van Texel en het gehele Waddengebied. Hier is sprake van een zeer karakteristiek, bijna on-Nederlands, glooiend landschap tegen een decor van schapen, tuinwallen, kolken en schapenboeten. Het gebied is deels natuurgebied en wordt beheerd door Natuurmonumenten. 
Het project ‘Toeristische parel Hoge Berg’ voorziet in versterking van de beleefbaarheid, door te investeren in educatie, informatie, toeristische arrangementen, cultuurhistorische elementen en in (agro)toeristische voorzieningen, bijvoorbeeld de schapenboerderij van de Familie Witte. Deze heeft een rijke geschiedenis. Het vierkant van de stolp dateert uit 1700 en werd gemaakt van scheepsmasten van vergane VOC-schepen. Eeuwenlang hielden de eigenaars er schapen en maakten ze kaas en melk en werd ook de wol verkocht om in het levensonderhoud te voorzien. Tegenwoordig worden er geen schapen meer gemolken, maar de oude melkinstallaties zijn nog steeds te bezichtigen. Op de bezoekboerderij kunnen lammetjes geknuffeld worden en komen bezoekers in de praktijk meer te weten over de schapenhouderij en het boerenleven: je krijgt een kijkje in de keuken van een echte schapenboer. Er is ook een boerderijwinkel, picknickplaatsen, een speeltuin en het recent geopende Panorama Hoge Berg. https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/hoge-berg

Lennart Witte
Adres: Pontweg 77, 1791 LA DEN BURG - Texel
Tel. 06 4492 60 46
Email: info@schapenboerderijtexel.nl
Alle dagen geopend van 9.30 – 16.30 (let op: honden niet toegestaan)
Voor bezoek reserveren via de website https://www.schapenboerderijtexel.nl/nl/reserveren

Als je dan toch op Texel bent, neem dan een kijkje in natuurgebied Waalenburg, ook van Natuurmonumenten. Hier bouwt Natuurmonumenten (onder andere met LEADER-subsidie) Natuurcentrum De Marel.
https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/texel
https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/waalenburg/nieuws/update-natuurcentrum-de-marel-texel

Leader is een Europees subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling dat voor de Kop van Noord-Holland en Texel mede mogelijk wordt gemaakt door Provincie Noord-Holland.

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling
Europa investeert in zijn platteland