Nieuws

Leader subsidie voor bloembollenprojecten 16-01-2012

Recent hebben twee projecten uit de bloembollensector een bijdrage ontvangen van het Plattelandsontwikkelingsprogramma Leader, Provincie Noord-Holland en de 9 gemeenten uit de Kop van Noord-Holland. De Floratuin in Julianadorp en Het tulpencentrum Zijpe kunnen beide rekenen op € 100.000 euro. Zo wordt een impuls gegeven aan kennis, innovatie en vermarkting in de bollensector.

Met zo'n 5.000 hectare bloembollen is het Noordelijk Zandgebied in de Kop van Noord-Holland het belangrijkste bloembollengebied van Nederland. Toch kampt de sector met problemen waar het gaat om de afzet. Het is dan ook belangrijk dat de sector blijft innoveren en mee gaat met de marktontwikkelingen.

Floratuin
Op de Floratuin in Julianadorp worden al enkele jaren de belangrijkste bloembolgewassen in Nederland getoond. Rondom deze tuin worden ieder jaar verschillende activiteiten gehouden waaronder rondleidingen, exposities en workshops. De tuin trekt jaarlijks 15.000 bezoekers waaronder ook telers, exporteurs en toeleveranciers. De Floratuin wordt met de subsidie met 10.000 m² vergroot en uitgebreid met een schuur en een ontvangstruimte. Aan bezoekers wordt getoond dat innovatie en duurzaamheid belangrijke kernwaarden zijn binnen de bloembollensector. Het doel is om nog meer toeristen naar het Noordelijk Zandgebied te trekken en bij te dragen aan een impuls in de bloembollenafzet.

Tulpencentrum Zijpe
In de gemeente Zijpe ligt  stolpboerderij De Kneinsberg die wordt heringericht tot een multifunctioneel, educatief Tulpencentrum met (inter)nationale allure. Op het aangrenzende terrein wordt een themapark ingericht waar de bezoeker op interactieve wijze kennis opdoet over tulp. Het verhaal van de tulp wordt verteld en de bezoeker maakt kennis met de herkomst van de tulp tot aan de huidige teeltmehoden(n).Het Tulpencentrum onderscheidt zich van andere op de bloemensector georiënteerde initiatieven doordat de tulp in dit Tulpencentrum het hele jaar door aandacht krijgt.  Het centrum  biedt als ‘slechtweervoorziening' meerwaarde aan de recreatieve mogelijkheden in de gemeente Zijpe en omliggende regio. 
De initiatiefnemers van de projecten werken nauw samen met andere organisaties die betrokken zijn bij de stimulering van de toeristische sector, zoals de Tulpenexcursie, LTO en VVV Kop van Noord-Holland.

Leader is een Europees subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling dat voor de Kop van Noord-Holland en Texel mede mogelijk wordt gemaakt door Provincie Noord-Holland.

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling
Europa investeert in zijn platteland