Nieuws

Leader+ helpt Texel en het Waddengebied vooruit 21-07-2005

Het Europese subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling Leader+ Kop van Noord-Holland heeft een financiële bijdrage verleend aan drie projecten: promotie voor het Texels Lamsvlees, het behoud van landschapsreservaat de Hoge Berg op Texel en Old Skipper Towns. Hiermee is ruim € 155.000 gemoeid.

Deze projecten vallen allemaal binnen het thema duurzame ontwikkeling van het platteland en het behoud van cultuurhistorisch erfgoed. Het programma Leader+ Kop van Noord-Holland en Texel heeft als opdracht initiatieven te ondersteunen die een bijdrage leveren aan het leefbaar en vitaal houden van het platteland. Het Texels schaap heeft hier alles mee te maken en zo ook de karakteristieke historische visserhavens in het Waddengebied.

De ambassadeur van Texel
Als het over Texel gaat, kun je het Texels schaap niet wegdenken. Het hoort bij het eiland. Het schaap is een onderdeel geworden van het toeristisch product Texel maar daar koopt de schapenhouder niets voor. Het fokken van de Texelaar leverde tot voor kort onvoldoende op; de schapenfokker kon er niet meer van leven want alleen de wol bracht nog wat op. Stichting Waddengoud heeft ervoor gezorgd, ook mede gefinancierd door Leader+,  dat het door de zilte grond en de zeelucht van nature lichtgezouten Echt Texels lamsvlees gecertificeerd werd. Het lamsvlees draagt nu het keurmerk Waddengoud en is hiermee dus een officieel streekproduct. Dit betekent dat de ram een pure Texelaar moet zijn en dat het lam geboren, getogen en geslacht is op Texel.

Promotie voor het Echt Texels lamsvlees
Het hoogwaardig kwalitatief vleesproduct moet nog wel aan de man gebracht worden. Tientallen restaurants en een aantal slagers op Texel verkopen het Echt Texels lamsvlees al maar het lamsvlees is op het vaste land nog nauwelijks te koop. In 350 restaurants en snackbars in Nederland staat de Kwekkeboom Texelse lamsvleeskroket al op de menukaart. Hiermee is een begin gemaakt met de promotie en verspreiding van het Echt Texels lamsvlees maar er moet meer gebeuren om het schapenfokken rendabel te maken. Samen met de Stichting Stimulering Texels Product wil Waddengoud en de VVV een grootscheepse promotiecampagne gaan voeren. Jaarlijkse evenementen zoals de Texelse Lamsvleesdag, de Fokveedag Texels Stamboekschaap en de Lammetjesdag worden ook als toeristische attractie op de kaart gezet. Er wordt een Waddengoud Fietsroute uitgezet die voert langs schapenhouders die met een Waddengoudbordje aangeduid worden. Eén van de gecertificeerde schapenfokkers stelt zijn boerderij open voor bezoekers. Een informatieboekje zal in een oplage van 45.000 stuks drie jaar lang gratis verspreid worden. De VVV zal op beurzen hapjes van Texels lamsvlees presenteren. Naar verwachting zullen al deze activiteiten landelijke publiciteit halen. Kortom, niet alleen het grazende schaap maar ook zijn vlees heeft een toeristische waarde gekregen.

De Hoge Berg
De ambassadeur van Texel is gered, nu nog zijn leefgebied. Het agrarisch landschapsreservaat De Hoge Berg, gelegen in het zuidoostelijke deel van Texel, met zijn hoge en droge gronden is van oudsher zeer geschikt voor het houden van schapen. De schapenhouders worden echter beperkt in hun bedrijfsvoering door de heersende regels rondom graslandbeheer. Versnippering van agrarische activiteiten tast het unieke landschap aan. Een ongewenste situatie maar de schapenfokker moet toch wat. Stichting Duurzaam Texel heeft voor dit gebied de noodklok geluid en probeert nu op basis van onderzoek tot een gemeenschappelijke visie te komen voor het behoud van het landschap zodanig dat de gevestigde agrariërs rendabel kunnen ondernemen. Uiteraard is het de bedoeling dat daarna de plannen die in de visie opgenomen zijn ook worden uitgevoerd. Aan Leader+ is gevraagd om aan alle drie de fases een bijdrage te leveren. Hier is positief op gereageerd.

Old Skipper Towns
Wat zou een Waddeneiland zijn zonder boeren en vissers? Het is bijna niet voor te stellen maar toch lijkt het erop dat de visserij aan het verdwijnen is. Vangstbeperkingen, dure brandstof en milieuwetgeving bedreigen de sector, een internationaal probleem. De historische havens mogen echter niet in het kielzog van de vissers meegezogen worden.
De havenplaatsjes hebben nu nog een toeristische aantrekkingskracht maar dat blijft alleen bestaan als er wat te beleven valt. De Leader+ projectbureaus in het Waddengebied zowel in Nederland, Duitsland als in Denemarken, hebben het verzoek gekregen om aan het initiatief Old Skipper Towns mee te werken. Het is de bedoeling dat alle deelnemende visserhavens de promotionele naam Old Skipper Towns gaan voeren zodat ze samen een eenheid in het Waddengebied vormen. Het verkrijgen van naamsbekendheid gebeurt via een eigen website, folders, brochures en een gezelschapspel/ game dat in de toekomst overal in de Old Skipper Towns te koop is. Een toename van toerisme zal het gevolg zijn. Terrassen en winkels kunnen open blijven en nieuwe activiteiten zullen worden ontwikkeld. De inwoners van de dorpen krijgen weer een economisch perspectief. In het werkgebied van Leader+ Kop van Noord-Holland behoort behalve de haven Oudeschild op Texel ook Den Oever op Wieringen en de voormalige Zuiderzeehaven Kolhorn tot de selectie van het internationale project Old Skipper Towns.

Leader is een Europees subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling dat voor de Kop van Noord-Holland en Texel mede mogelijk wordt gemaakt door Provincie Noord-Holland.

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling
Europa investeert in zijn platteland