Nieuws

Italiaanse delegatie op bezoek bij visafslag Den Oever en Zuiderzeemuseum 31-10-2014

Noord-Holland Noord heeft woensdag 29 oktober een Italiaanse delegatie van zestien ondernemers uit de visserijsector ontvangen voor een studiebezoek bij Visafslag Den Oever en het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. De studiereis van de Italianen uit de regio Ambruzzo gaat langs meerdere visserijregio's in Nederland en Duitsland en heeft tot doel kennis uit te wisselen en mogelijke nieuwe samenwerkingsrelaties aan te gaan. Ze kregen informatie over de geschiedenis van de visserijsector in de regio en over innovatieve projecten die door het Europees Visserijfonds en Provincie Noord-Holland zijn gesteund.  

De delegatie is ontvangen door de Visserijgroep van Noord-Holland Noord bij Visafslag Hollands Noorden in Den Oever. Er was veel belangstelling voor de bijzondere innovatieve projecten die in Noord-Holland Noord dankzij het Europees Visserijfonds tot stand zijn gekomen. 

 

Innovatieve projecten
De Sumwing is een voorbeeld van een Texelse uitvinding die ervoor zorgt dat door een elektrische puls bodemvissen zonder bodemberoering gevangen kunnen worden. Hierdoor is er een veel lager brandstofverbruik en blijft het rendabel voor de visser. Maar ook innovatieve manieren om het imago van de sector te verbeteren trokken de aandacht. Zo zijn de visserij-exposities op Texel en in Den Helder ook mede door het Europees Visserijfonds tot stand gekomen. Alleen het eerste jaar trokken de exposities al 40.000 bezoekers. Ook in Den Oever wordt gewerkt aan het opzetten van eenzelfde expositie. 

 

Zuiderzeemuseum
Het bezoek aan Noord-Holland Noord werd afgesloten in het Zuiderzeemuseum. Hier werd de delegatie ontvangen door directeur Stephan Warnik en kreeg een rondleiding langs de highlights van het museum. Het museum heeft verschillende exposities en restauraties kunnen realiseren mede dankzij het Europees Visserijfonds. Na een lunch vertrok de delegatie naar Urk waar hen een volgend programma wachtte. 

Leader is een Europees subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling dat voor de Kop van Noord-Holland en Texel mede mogelijk wordt gemaakt door Provincie Noord-Holland.

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling
Europa investeert in zijn platteland