Nieuws

Hooiberghutten in de Kop 15-02-2009

Op mini-camping de Duinzoomhoeve in Julianadorp aan Zee wordt de eerste ‘Hooiberghut' in de Noordkop gebouwd, een concept dat is gebaseerd op de succesformule van de trekkershut. Deze nieuwe verblijfsaccommodatie leent zich uitstekend voor opname in wandel- en fietsarrangementen. De hooiberghut bestaat al in Utrecht en de Gooi- en Vechtstreek. De familie Romar van de Duinzoomhoeve ziet in dit concept goede kansen voor de toeristische sector in de Kop van Noord-Holland. Het Europese subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling Leader en de provincie Noord-Holland dragen daarom ruim 25.000 euro bij aan het project.

In de Kop van Noord-Holland is er steeds meer behoefte aan kleinschalige en betaalbare logiesaccommodaties. In 2008 is in de Kop van Noord-Holland het fietsroutenetwerk aangelegd en verschillende wandelroutes waaronder het Noordholland-pad. Meerdaagse wandelingen en fietstochten zijn alleen mogelijk als er voldoende aanbod is van kwalitatief goede maar eenvoudige logiesaccommodaties langs de routes. De hooiberghut biedt uitkomst.

Hooiberg met comfort

Veel agrarische ondernemers zoeken neveninkomsten om hun bedrijf meer rendabel te maken. Toeristen vormen zo'n extra inkomstenbron. De hooiberghut is een uniek concept. Het is een vorm van budgettair overnachten of luxe kamperen. De formule onderscheidt zich voornamelijk op prijs- en kwaliteitsniveau van die van de luxe viersterren Hotel de Boerenkamer, de rest-inns (compleet arrangement, meer comfort) en de goedkope boerencampings. De hooiberghut is een goede aanvulling op het aanbod van verblijfsaccommodaties in Noord-Holland en draagt bij aan het economisch vitaal houden van het platteland. Het concept Hooiberghut is duurzaam door het gebruik van milieuvriendelijke materialen, past goed in het landschap en is snel te realiseren.

Toeristische seizoensverlenging

De plaatsing van de eerste hooiberghut heeft als doel andere ondernemers in de regio te enthousiasmeren om aan te sluiten bij dit concept. De verwachting is, dat net als elders in het land, meer ondernemers in het gebied de hooiberghut een aantrekkelijk product vinden en daarmee de meerdaagse verblijfsarrangementen voor fietsers en wandelaars een grotere kans van slagen geven. De Kop van Noord-Holland wordt attractiever voor korte tussendoor vakanties!

Voor de redactie

Meer informatie over dit project kunt u opvragen bij Mary Romar, tel. 0223-637385 / 06-23199063 of kijk op http://www.duinzoomhoeve.nl/hooiberghutten.html

Leaderbijeenkomst Recreatie en Toerisme

Tijdens de Leaderbijeenkomst op 30 maart passeren dit project, maar ook andere recreatieve projecten de revue. Wilt u deze bijeenkomst bijwonen of wilt u meer informatie? Bel of mail: Marieke Endert, tel 06-33817883 of mendert@nhn.nl

Leader is een Europees subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling dat voor de Kop van Noord-Holland en Texel mede mogelijk wordt gemaakt door Provincie Noord-Holland.

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling
Europa investeert in zijn platteland