Nieuws

Geld voor projecten die kop Noord-Holland versterken 28-09-2016

De provincie, gemeenten en de EU stellen € 1,8 miljoen beschikbaar voor projecten die de economie en de leefbaarheid in de kop van Noord-Holland en Texel verbeteren. Bewoners, ondernemers en gemeenten uit de regio kunnen hiervoor vanaf 17 oktober 2016 plannen indienen bij het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland-Noord.

De provincie, de gemeenten uit de Kop van Noord-Holland stellen samen met de EU 1,8 miljoen euro beschikbaar voor projecten die bijdragen aan de doelen van het plan ‘Kopkracht’. Dit ontwikkelingsplan stimuleert organisaties en bedrijven om samen te werken en zo kansrijke projecten te ontwikkelen. De projecten moeten bijdragen aan een duurzame ontwikkeling van de regionale economie, en passen binnen een van de volgende thema's: 'Healthy ageing', 'Biobased economy' en 'Toerisme & Recreatie'. Het plan is, op initiatief van de provincie Noord-Holland, door gemeenten, ondernemers en verschillende maatschappelijke organisaties gemaakt.

Het ontwikkelingsplan kan gesubsidieerd worden uit LEADER, een Europees subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling, dat bedoeld is voor kleinschalige projecten die van belang zijn voor de regio. Veel waarde wordt gehecht aan samenwerking en het verbeteren van het organisatievermogen van de lokale gemeenschap. De voorkeur gaat uit naar initiatieven van de eigen bevolking.

Vanuit dit programma wordt voor de periode 2016-2018 1,8 miljoen euro subsidie beschikbaar gesteld. De helft is afkomstig uit het Europees landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. De provincie Noord-Holland draagt € 135.000,- bij. De gemeenten Hollands Kroon, Den Helder, Schagen en Texel dragen samen € 765.000,- bij.

Leader is een Europees subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling dat voor de Kop van Noord-Holland en Texel mede mogelijk wordt gemaakt door Provincie Noord-Holland.

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling
Europa investeert in zijn platteland