Nieuws

Demonstratieproject voor energiezuinig drogen van bloembollen in de Kop van Noord-Holland 25-11-2010

Het bedrijf Wilms Den Helder BV is al sinds 2008 bezig met het ontwikkelen van een innovatieve methode voor het drogen van bloembollen. In januari 2008 won hij hiermee de tweede prijs van het MKB energie idee van Senternovum (nu Agentschap.nl). In een demonstratieproject bij een innovatieve Bloembollenkwekerij in de Kop van Noord Holland wordt nu onderzocht in hoeverre de techniek geschikt is voor de praktijk. Voor dit demonstratieproject is een bijdrage toegekend uit het Europese subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling Leader. De provincie Noord-Holland had al eerder een subsidie toegezegd.

De bloembollensector staat onder economisch zware druk, mede door de steeds stijgende energiekosten. Bloembollen moeten namelijk gedroogd worden om ziektes en schimmels te voorkomen. Juist in dat droogproces valt nog veel te besparen. Door toepassing van nieuwe innovatieve droogtechnieken kan tot 50% bespaard worden op energiekosten tijdens het droogproces.

Bovendien kan het proces flink versnelt worden en wordt de kans op ziektes bij bijvoorbeeld de  cultivars tulp, hyacint, gladiool, lelie, en zantedecia aanzienlijk verkleind.  

De Leaderadviescommissie van de kop van Noord-Holland en Texel onderkennen het belang van dit soort innovaties. Als het demonstratieproject slaagt kan dit voor de Kop van Noord-Holland als grootste bloembollenproductie-gebied een aanzienlijke CO2 vermindering betekenen.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voor de redactie:

Voor meer informatie over het project kunt u contact opnemen met Wim Wilms van Wilms Den Helder BV via: 06-51615383

Leader is een Europees subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling dat voor de Kop van Noord-Holland en Texel mede mogelijk wordt gemaakt door Provincie Noord-Holland.

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling
Europa investeert in zijn platteland