Nieuws

25.000 euro voor slimme robots in de paprikateelt 27-05-2009

Quest Innovations ontwikkelt in samenwerking met universiteiten nieuwe technologieën waarmee automatisering van de tuinbouwsector mogelijk wordt. Automatisering wordt nog nauwelijks toegepast in deze sector, omdat het heel moeilijk is de kwaliteit van producten als paprika’s en tomaten te identificeren met camera’s. De nieuwste technologie maakt het nu wel mogelijk. Op Agriport A7 in Wieringermeer vindt een proefproject plaats. Op 8 juni 2009 wordt dit project officieel geopend. Het Europese subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling Leader ondersteunt dit initiatief met 25.000 euro evenals de Provincie Noord-Holland die ook 25.000 euro bijdraagt.

De ontwikkelingen in zeer geavanceerde apparatuur staat niet stil. In de industriële productie nemen intelligente machines en Robotica een steeds belangrijkere plaats in. In de agribusiness is dit een stuk moeilijker. Producten als paprika’s en tomaten hebben geen van alle dezelfde vorm of kleur. Wanneer is een paprika rijp om geplukt te worden of wanneer is een tomaat rijp en groot genoeg? Een camera moet dus deze nuances in de groei kunnen registreren én vervolgens een robot kunnen aansturen die de vrucht op de juiste manier plukt.
 
Innovatie loont
Dit proefproject geeft de sector een kans om een goed werkend systeem te ontwikkelen waardoor automatisering in de tuinbouw rendabel kan zijn. De ontwikkeling hiervan is duur. Op langere termijn is een kostbare innovatie zeker de moeite waard want stijgende kosten van lonen, krapte op de arbeidsmarkt en prijsverlaging van de producten maken de inzet van robotica uiteindelijk onvermijdelijk. Vanuit de sector zelf is er in ieder geval veel belangstelling want personeel vinden is en blijft lastig.

 

Leader is een Europees subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling dat voor de Kop van Noord-Holland en Texel mede mogelijk wordt gemaakt door Provincie Noord-Holland.

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling
Europa investeert in zijn platteland