Projecten

Retoursysteem voor kunststof verpakking voor zuivel

Om de hoeveelheid huishoudelijk afval dat in de afvalverbrandingsovens terechtkomt te verminderen, gaan een aantal biologische zuivelfabrikanten een verpakkingsproduct van kunststof gebruiken. Het zijn kunststof potjes met dekseltjes. Na inlevering wordt het materiaal voor hergebruik geschikt gemaakt of tot andere hoogwaardige producten omgevormd. Dit is mogelijk omdat er maar één soort kunststof gebruikt wordt.

Lege potjes en hun dekseltjes kunnen door de consument in een inzamelbuis gestopt worden. Aan de andere kant van de buis worden de gebruikte potjes en dekseltjes automatisch in een plastic zak geduwd. De potjes zijn opstapelbaar. Een medewerker van de natuurvoedingswinkel hoeft alleen nog maar een volle zak dicht te maken en een lege zak aan de buis te bevestigen. Kortom, een hygiënisch retoursysteem dat weinig ruimte inneemt.

Initiatiefnemers

Natuurvoeding Winkel Organisatie, Provincie Noord-Holland, Stichting Waddengroep en biologische zuivelfabrikanten.

Voordelen

Het feit dat een glasspoelerij niet (meer) rendabel is, wordt met dit systeem weggenomen. Uit onderzoek blijkt ook dat het recyclen van glas, verzameld in een glasbak, minder milieuvriendelijk is dan het recyclen van kunststof.

Een ander voordeel is dat een hele keten, namelijk die van de biologische zuivel, zich verantwoordelijk voelt voor het milieu en zich hiermee wil onderscheiden in de markt.

En verder nemen de in elkaar geschoven plastic potjes minder ruimte in dan het glaswerk dat tot nu toe wordt gebruikt. Dit is een voordeel voor de supermarkt en levert logistieke efficiency op waardoor er weer minder transport kilometers gemaakt hoeven te worden.

Bijzonderheden

Het is een statiegeld vrij systeem. Wel wordt voor elk ingeleverd potje door de initiatiefnemers een cent overgemaakt aan een wisselend goed doel. De natuurvoedingswinkel consument wordt van het goede doel en de opbrengst op de hoogte gehouden. Zorg voor het milieu is gekoppeld aan maatschappelijke zorg.

Startdatum: 01-11-2002

Looptijd: 2.5 jaar

Leader bijdrage: € 47.470,00

Website:

BEKIJK EEN VAN ONZE PROJECTEN

Leader is een Europees subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling dat voor de Kop van Noord-Holland en Texel mede mogelijk wordt gemaakt door Provincie Noord-Holland.

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling
Europa investeert in zijn platteland