Projecten

EKO-Yurts op Texel

Yurts zijn traditionele tenten van nomaden die rondtrekken in de koude droge steppegebieden van Centraal Azië. De tenten zijn opgebouwd uit een houten geraamte met daar omheen canvasdoek. Vroeger werden ook dierenhuiden gebruikt. Wolvilt zorgt voor de isolatie. De duurzame materialen geven een aangename atmosfeer. De acht Yurts die op camping Loodsmansduin op Texel staan, zijn gefabriceerd in Mongolië.

De tenten zijn rond en hebben geen tussenschotten. In één ruimte wordt dus gekookt, geleefd en geslapen. De tenten zijn ruim genoeg om in te staan en te lopen. De sfeer van de tent zorgt ervoor dat een verblijf een ‘terug naar de natuurbeleving’ wordt.
Het woord yurt is afgeleid van het Russische jurta. De Russen hebben in het verleden door veel Centraal Aziatische gebieden gezworven.

Initiatiefnemers
De participanten die samenwerken met de Texel Yurts eigenaren Piet en Ina Laan zijn Recreatie Stichting Texel (RST) en Het Hollands Hooggebergte. Stichting Duurzaam Texel steunt het initiatief door de Yurt te gebruiken als voorbeeld van een duurzame toeristische ontwikkeling op Texel.

Voordelen
De Yurts kunnen het duurzaam toerisme op Texel een impuls geven. De tenten hebben een bijzondere uitstraling zowel binnen als buiten. Een Yurt geeft een extra dimensie aan een vakantie en is zeer geschikt voor jonge gezinnen en voor groepen. Op Texel staan kleine en grote Yurts.
Om het gevoel ‘terug naar de natuur’ te verhogen, kan bij boeking ook een levensmiddelenpakket van streekproducten worden aangevraagd. Met activiteiten zoals meditatiebijeenkomsten, hutten bouwen, hout bewerken en wandeltochten kunnen arrangementen worden samengesteld.

Bijzonderheden
De Yurts kunnen behalve gehuurd ook gekocht worden. Het concept kan zowel nationaal als internationaal worden uitgezet. Mongoolse ambachtslieden zijn er bij gebaat als de Yurts op meerdere kampeerterreinen een plekje krijgen.

Startdatum: 01-07-2007

Looptijd: 0,8 jaar

Leader bijdrage: € 30.569,00

Website: www.texelyurts.nl

BEKIJK EEN VAN ONZE PROJECTEN

Leader is een Europees subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling dat voor de Kop van Noord-Holland en Texel mede mogelijk wordt gemaakt door Provincie Noord-Holland.

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling
Europa investeert in zijn platteland