Projecten

De Strandjutter

Het project De Strandjutter attendeert in de gemeente Zijpe, waartoe de badplaatsen Groote Keeten, Callantsoog, St. Maartenszee en Petten behoren, de strandbezoeker op de speciaal ontwikkelde afvalbakken, de Afvalpunt. In het zomerseizoen staan er in totaal 60 felgekleurde kunststof Afvalpunten op de Zijper stranden. Zwerfafval maakt het strand onveilig, vervuilt zowel land als water en irriteert velen. Zwerfafval staat in Nederland op de tweede plaats in de top tien van ergernissen!

Initiatiefnemers
Stichting Koppeling.

Voordelen
Er kan 1000 liter afval in de Afvalpunt en de wind kan onmogelijk het afval uit de bakken blazen. De Afvalpunt kan ook commercieel ingezet worden omdat drie grote vlakken van een reclameboodschap voorzien kan worden. Ook is hij gebruikt als herkenningspunt voor kinderen.
Tijdens de twee seizoenen dat De Strandjutter actief was, is er nauw samengewerkt met de strandpaviljoenhouders, die hun gasten voorzagen van speciale afvalzakjes, die de gemeente inlichtten als op topdagen de Afvalpunten een extra keer geleegd moesten worden en die zelf het grofvuil naast de Afvalpunten verwijderden.

Bijzonderheden
Ruim 1,5 miljoen mensen bezoeken zomers de Noordzeekuststranden van de gemeente Zijpe die met elkaar tonnen vuil produceren. De zwerfafvalproblematiek heeft de gemeente Zijpe daadwerkelijk onder de aandacht van het publiek gebracht. Zij is een voorbeeld voor andere kustgemeenten. Callantsoog heeft zelfs al in de toptien van de schoonste stranden van Nederland gestaan, een waardering van Stichting Nederland Schoon.
Acteurs hebben op cabaretachtige en clowneske wijze de kustbezoeker gewezen op het ergerlijke fenomeen zwerfafval. Deze ludieke promotie van de Afvalpunt heeft voor veelĀ  hilariteit op de stranden en in de dorpen gezorgd. Niemand kon de manshoge Afvalpunten meer over het hoofd zien. De Strandjutter heeft ook veel publiciteit getrokken.

Startdatum: 01-01-2003

Looptijd: 2 jaar

Leader bijdrage: € 31.500,00

Website: www.koppeling.org

BEKIJK EEN VAN ONZE PROJECTEN

Leader is een Europees subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling dat voor de Kop van Noord-Holland en Texel mede mogelijk wordt gemaakt door Provincie Noord-Holland.

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling
Europa investeert in zijn platteland