Vuurtoren Texel
Startdatum: 01-05-2009
Looptijd: 0,7 jaar
Leader bijdrage: € 52.500,00
Website: www.vuurtorentexel.nl
Vuurtoren Texel
Sinds 2009 is de vuurtoren op de noordpunt van Texel opengesteld voor publiek. Vanaf de omloop van de vuurtoren hebben bewoners en bezoekers van Texel een prachtig uitzicht over de Waddenzee en Texel. Openstelling van de Vuurtoren draagt bij aan de aantrekkelijkheid van Texel voor de toerist en recreant. Om de vuurtoren geschikt te maken voor bezoek worden er diverse aanpassingen gedaan en extra voorzieningen gemaakt, zoals een toegangspad, piketpoortjes en sanitaire voorzieningen.
Onderweg naar boven kom je langs verschillende presentaties. Er is informatie over de geschiedenis van de toren en ook is te zien dat de toren in de oorlog zwaar werd beschadigd. Rond de oude, kapotte toren werd na de oorlog een nieuwe mantel gebouwd. Als bezoeker kun je tussen de ‘oude’ en ‘nieuwe’ muren door lopen. Stichting Texels Museum is een samenwerking tussen Ecomare, Maritiem en Jutters Museum en Oudheidkamer. De stichting is exploitant van de vuurtoren, en wil de monumentale waarde van de vuurtoren vergroten door haar te onderhouden en bezoekers kennis te laten maken met de rijke maritieme en culturele geschiedenis ervan. Door de vuurtoren open te stellen voor het publiek en door er (op beperkte schaal) exposities in te richten, kan de vuurtoren voor het eiland behouden blijven. De vuurtoren fungeert ook als informatiepunt over de mogelijkheden voor het verkennen van de natuur op Texel. Stichting Texels Museum wil een bijdrage leveren aan het behoud en waar mogelijk het herstel van de natuur en cultuur in het waddengebied en de Noordzee, met een accent op Texel. De openstelling van de vuurtoren sluit hier goed bij aan.
Initiatiefnemers
Stichting Texels Museum (samenwerking tussen Ecomare, Maritiem en Jutters Museum en Oudheidkamer)
Voordelen
Openstelling van de Vuurtoren draagt bij aan de aantrekkelijkheid van Texel voor de toerist en recreant en draagt bij aan het toeristisch aanbod van Texel.
Bijzonderheden
De vuurtoren heeft een centrale rol gespeeld bij de opstand van de op Texel gelegerde Georgische krijgsgevangenen in 1945. Over deze opstand is bij het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum een expositie ingericht. Dit museum ligt bij bij het Texelse vliegveld in Eierland.
Leader is een Europees subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling dat voor de Kop van Noord-Holland en Texel mede mogelijk wordt gemaakt door Provincie Noord-Holland.