Projecten

Verse Vismarkt Wieringen

In de haven van Den Oever, de thuishaven van de Wieringer vissers, wordt in de zomer van 2004 voor het eerst de Verse Vismarkt Wieringen gehouden. Op elf zaterdagen in de maanden juni, juli, augustus en september vindt deze voor Nederland unieke markt plaats. De aangevoerde zeevis gaat via de marktplaats direct naar de consument. Het is de bedoeling dat de markt voor een breed publiek aantrekkelijk is dus behalve vis worden ook zilte producten en andere streekproducten aangeboden. Tijdens de vismarkt worden demonstraties van garnalen pellen, garnalen koken en netten boeten gegeven.

Het Wad zelf ontdekken is voor een bezoeker ook mogelijk door een excursie of rondvaart op het Wad te boeken.

In de Franse havenplaats Etaples vindt een vergelijkbare vismarkt plaats. Deze markt dient als voorbeeld voor de werkgroep die zich bezighoudt met de organisatie van de Verse Vismarkt Wieringen.

Initiatiefnemers

De Gemeenteraad van Wieringen heeft als onderdeel van het Raadsprogramma 'Wieringen, een thuishaven voor een duurzame gemengde visserij' diverse belanghebbenden uitgenodigd om hierover mee te denken en een plan op te stellen dat past in de ontwikkelingsvisie van Wieringen.

Voordelen

In het voorstel Verse Vismarkt Wieringen wordt duurzame visserij verweven met het toerisme, twee sectoren die een economische pijler zijn van het voormalige Waddeneiland Wieringen. Samen sterk is hierbij de onderliggende gedachte. De visserij wordt namelijk beknot in haar groeimogelijkheden door Europese regelgeving zoals de vogel- en habitatrichtlijnen en de mededingingswetgeving. Het 'uitbuiten' van de toeristische aspecten van de visserij biedt kansen en nieuwe perspectieven voor beide sectoren en dus ook voor Wieringen.

Bijzonderheden

Als haalbaarheidsstudie wordt in de periode juni tot en met september 2004 op elf achtereenvolgende zaterdagen een verse vismarkt gehouden. Dus…de praktijk zal het leren!

Startdatum: 01-01-2004

Looptijd: 1 jaar

Leader bijdrage: € 40.285,00

Website: www.vismarktwieringen.nl

BEKIJK EEN VAN ONZE PROJECTEN

Leader is een Europees subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling dat voor de Kop van Noord-Holland en Texel mede mogelijk wordt gemaakt door Provincie Noord-Holland.

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling
Europa investeert in zijn platteland