Projecten

Slide 1

Museum Surmerhuizen, Eenigenburg

Startdatum: 01-03-2011

Looptijd: 1 jaar

Leader bijdrage: € 96.800,00

Website: www.eenigenburg.nl

Museum Surmerhuizen, Eenigenburg

Eenigenburg was ruim 700 jaar geleden een nederzetting met een dwangburcht. Het dorp ligt nu tegen de Westfriese Omringdijk aan die toen door de Westfriezen is aangelegd. De eeuwenlange inspanningen van de bewoners hebben een bijzonder landschap opgeleverd vol cultuurhistorie.

Museum Surmerhuizen is het centrale informatiepunt voor de bezoeker van het gebied. Bij de dwangburcht, de terpen, het daglonershuisje en de Westfriese Omringdijk kan de bezoeker informatie opvragen via de QR codes die ter plekke staan vermeld.

Resultaten
Het nieuwe uitgangspunt van het museum is strijd: strijd tegen het water (de dijk), tegen overheersing (het kasteel), het geloof (emigratie) en tegen armoede (daglonershuisje). De consoles en de rond het museum en in het dorp Eenigenburg aangebrachte QR-codes geven allerlei digitale informatie.

Het museum is nu een plek waar niet alleen foto’s en voorwerpen bezichtigd kunnen worden, maar waar ook informatie digitaal (via aanraakschermen en tafel) wordt weergegeven. 

Voor de verbouwing was het museum alleen op zondagen open. Nu is het ook gedurende vakanties bereikbaar.

Een nieuwe website geeft voorinformatie over de thema’s en nodigt uit tot langskomen. De website is bereikbaar op www.eenigenburg.nl en/of www.tijdkompas.nl.

BEKIJK EEN VAN ONZE PROJECTEN

Leader is een Europees subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling dat voor de Kop van Noord-Holland en Texel mede mogelijk wordt gemaakt door Provincie Noord-Holland.

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling
Europa investeert in zijn platteland