Projecten

Laserbewerken van materialen

De lasertechnologie staat nog in de kinderschoenen. Op dit moment is er niet meer dan 30% van de toepassingsmogelijkheden bekend. Onderzoek en ontwikkeling moeten meerdere toepassingen van deze techniek ontdekken.

De lasertechniek is bij het grote publiek voornamelijk bekend als een precisie graveermethode voor naamplaten, relatiegeschenken, sieraden maar ook op houten producten zoals speelgoed, wijnkisten en tekendozen. Dat glas, glazuurtegels, spiegels, rubber, kunststoffen, vloerbedekking en hardsteen ook voor een laserbewerking in aanmerking komen is minder bekend.

Industriƫle toepassingen zijn: het bewerken van printplaten die gebruikt worden in de elektronica, het snijden van kunststoffen voor de reclamesector en de modellen- en machinebouw, het snijden en graveren van geanodiseerd aluminium en het snijden en boren van staalplaat. Het boren van ronde en vierkante gaatjes onder iedere willekeurige hoek in diverse soorten materialen kan al op een veertigduizendste millimeter nauwkeurig. Deze mogelijkheid opent perspectieven voor de medische industrie en de ICT sector.

Langzamerhand ontstaat er een behoefte aan meer toepassingen van de lasertechniek. Het aanbrengen van bijvoorbeeld fijnzinnige structuren zoals microstempels, op matrijzen en kleine gereedschappen is nu nog maar in bepaalde gradaties mogelijk. Onderzoek wordt gedaan naar het verkorten van de laserimpulsen (hoe korter het basismateriaal bewerkt wordt hoe kleiner de kans op een negatief effect van de laserimpulsen op het materiaal is). Apparatuur om deze impulsen op te wekken is recentelijk in een laboratorium ontwikkeld.

Initiatiefnemers

Laserit bv, het regionaal laser bewerkingscentrum, is een samenwerking aangegaan met TNO Industries in Eindhoven voor onderzoek en ontwikkeling van de lasertechniek. TNO heeft namelijk de ambitie om bedrijven met een onderscheidende kennispositie te ondersteunen. Verder zijn er contacten met Prof. Dr. Ir. J. Meijer, een autoriteit op het gebied van lasertechniek, die verbonden is aan de TU Twente.

Voordelen

De verfijnde lasertechniek kan ingezet worden om falsificaties van onderdelen, instrumenten, apparatuur en machines te signaleren. Door de hoge mate van precisie die de lasertechniek kan bereiken kunnen er specifieke kenmerken op materialen en producten aangebracht worden, bijvoorbeeld op turbineschoepen van straalmotoren, medische instrumenten en defensie apparatuur.

Bijzonderheden

In het verder ontwikkelen en verfijnen van de lasertechniek wordt er ook veel aandacht besteed aan het effect van de laserstralen op de materialen zoals slijt- en corrosievastheid. Een andere primaire doelstelling van onderzoek en ontwikkeling is het opstellen van procedures voor het toepassen van deze hoogwaardige kwalitatieve technologie in een industriƫle omgeving.

Startdatum: 01-11-2002

Looptijd: 3 jaar

Leader bijdrage: € 113.000,00

Website:

BEKIJK EEN VAN ONZE PROJECTEN

Leader is een Europees subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling dat voor de Kop van Noord-Holland en Texel mede mogelijk wordt gemaakt door Provincie Noord-Holland.

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling
Europa investeert in zijn platteland