Projecten

Koe en Tulpie, een lespakket voor kleuters

Leven op het platteland wil niet automatisch zeggen dat je weet hoe de buurman, de agrariër, het land bewerkt. In de Kop van Noord-Holland worden op honderden hectares bloembollen geteeld die in het voorjaar de velden kleuren. De Kop van Noord-Holland is het groots aaneengeschakelde bloembollenteeltgebied ter wereld!
Het doel van het lespakket Koe en Tulpie is om de natuur in de klas te brengen en de kleuters verhalende wijs te vertellen hoe een bloembol groeit en bloeit.
Aan het begin van het schooljaar, in het najaar, planten de kinderen de bloembollen in de schooltuin. Het lesprogramma van drie à vier weken start in het voorjaar als de eerste blaadjes boven de grond uitkomen.

Het lespakket kost € 75 en bevat:
• Bloembollenpakket.
• Een groot formaat voorleesboek met kleurige tekeningen waarin het groeiproces van een plant wordt uitgelegd, de seizoenen en weertypes aan de orde komen
• Koe en Tulpie CD met liedjes, animaties en computergames.
• Handpop Koe.
• Een doeboek Koe en Tulpie met taal- en rekenspelletjes.
• Lerarenhandleiding met dag tot dag projectbeschrijving thema-ideeën, veel kopieërvellen en Koe en Tulpie knutselideeën.
• Verteltheater met kartonnen figuurtjes.

Initiatiefnemer
Kunstenares Mip uit Anna Paulowna.

Voordelen
De agrarische woon- en leefomgeving wordt in de school geïntegreerd.
Het verhaal van de koe die een tulpenbol plant en verzorgt, kent veel herhalingen, dé leermanier van een kleuter.
Kunstenares Mip heeft ook een multidisciplinair leerbedrijf opgericht waarin leerwerkplekken zijn voor MBO en HBO studenten met verschillende afstudeerrichtingen, zoals kunst en amusement, ICT, webdesign, verzorging, educatie en taalontwikkeling.

Bijzonderheden
Een nieuwe vorm van samenwerken tussen scholen, de agrarische sector en de banken is ontstaan. Het aantrekkelijke lespakket wordt aan 100 basisscholen gratis aangeboden.

Startdatum: 01-06-2007

Looptijd: 1 jaar

Leader bijdrage: € 16.080,00

Website: www.koeentulpie.nl

BEKIJK EEN VAN ONZE PROJECTEN

Leader is een Europees subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling dat voor de Kop van Noord-Holland en Texel mede mogelijk wordt gemaakt door Provincie Noord-Holland.

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling
Europa investeert in zijn platteland