Kenniscentrum Windturbine Materialen en Constructies (WMC)
Op de nieuwe locatie Waterpark aan het IJsselmeer in de gemeente Wieringermeer is een enorme hal in aanbouw. Het WMC bouwt een testhal om de testactiviteiten die nu nog bij de TU-Delft plaatsvinden te kunnen verhuizen naar de Kop van Noord-Holland, hét windenergie gebied van Nederland!
In de testhal die medio 2003 in gebruikgenomen wordt, zullen windturbinebladen, masten en andere composiet materialen (vezelversterkte kunststoffen) getest worden op hun statische sterkte. De producten ondergaan hier ook vermoeiingstesten. De omvang van de hal is zodanig dat zelfs 60 m lange windturbinebladen overdekt getest kunnen worden. Deze bladlengte zal in de toekomst gebruikt worden voor de offshore windturbines die nu al in ontwikkeling zijn.
Initiatiefnemers
Technische Universiteit in Delft (TU-Delft) en het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) in Petten.
Voordelen
Als over 15 à 20 jaar windenergie een niet te onderschatten deel vormt van het electriciteitsverbruik, dan levert wind meer op dan alleen energie. Het aanleggen van een megawatt testveld in de Wieringermeer en het plaatsen van 1.200 offshore windturbines zullen een geweldige economische impuls betekenen voor de Kop van Noord-Holland en zelfs voor heel Nederland. De verwachting is dat in de loop van de jaren duizenden arbeidsplaatsen gecreëerd worden.
Bijzonderheden
De kennis en de expertise van het WMC is internationaal van grote betekenis. Er zijn wereldwijd maar enkele testfaciliteiten op het gebied van windenergie die met het WMC kunnen concurreren. Het WMC kan zijn capaciteit ook inzetten om andere vezelversterkte kunststoffen en producten te testen op sterkte en vermoeiing (uithoudingstesten).
Leader is een Europees subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling dat voor de Kop van Noord-Holland en Texel mede mogelijk wordt gemaakt door Provincie Noord-Holland.