Projecten

Intrarij schoffel

Er zijn al een aantal machines op de markt waarmee mechanisch geschoffeld kan worden. Ze verwijderen onkruid tussen de gewasrijen. Toch blijft er altijd nog een strook grond over die met de hand geschoffeld dient te worden. Studenten en docenten van de universiteit in Wageningen hebben hiervoor de Intrarij schoffel ontwikkeld en in de praktijk getest. Het accent van de proeven lag voornamelijk op het testen van de capaciteit van de machine om het gewas te onderscheiden van het onkruid.

Het is de bedoeling dat binnen nu en twee├źnhalf jaar de Intrarij schoffel als onderdeel voor een bestaand schoffelwerktuig op de markt komt. In de zomer van 2004 zullen maximaal vijf schoffelmachines voorzien kunnen worden van een Intrarij schoffel component. Loonwerkers en grote kwekers die actief zijn in de biologische landbouw kunnen vanaf dat moment de Intrarij schoffel uitproberen. Het jaar daarop zal dat aantal verdubbeld zijn.

Initiatiefnemers

De uitvinders van de proefmachine zijn een aantal docenten en studenten van de Universiteit in Wageningen.

Stichting De Wieders in Schagerbrug heeft het concept overgenomen en zal het bestaande prototype van de oefenmachine verder ontwikkelen.

Voordelen

Het grote voordeel van deze schoffel is dat het een milieuvriendelijke methode is. De optische sensoren die mechanisch schoffelen mogelijk maken, werken namelijk nauwkeuriger dan mensen. Het onkruid zaait in veel mindere mate uit waardoor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen verminderd kan worden. Daarbij neemt het aanbod van arbeidskrachten voor dit soort werk al jaren af dus het probleem van personeel werven valt weg.

Bijzonderheden

Stichting De Wieders wil zich alleen bezighouden met de verdere ontwikkeling van de Intrarij schoffel. De productie geven de ontwikkelaars te zijner tijd graag uit handen.

Startdatum: 01-06-2002

Looptijd: 2.5 jaar

Leader bijdrage: € 50.000,00

Website:

BEKIJK EEN VAN ONZE PROJECTEN

Leader is een Europees subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling dat voor de Kop van Noord-Holland en Texel mede mogelijk wordt gemaakt door Provincie Noord-Holland.

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling
Europa investeert in zijn platteland