Projecten

Automaatje

AutoMaatje is een lichtgewicht GPS gestuurd landbouwvoertuig en is de toekomstige assistent op het veld.

Het apparaat kan onbemand en met grote precisie schoffelen, wieden en bloembollen koppen. Het is een autonoom scharrelvoertuig voor milieuvriendelijke toepassingen.

Het GPS besturingssysteem onthoudt tijdens het zaaien of planten van een gewas de gevolgde route. Op één centimeter nauwkeurig kan deze route herhaaldelijk door het landbouwvoertuig afgelegd worden. Het speciaal voor dit apparaat ontwikkelde hydraulische systeem biedt de mogelijkheid om het AutoMaatje naar wens te voorzien van verschillende teelt- en oogsthandelingen.

Het grote en tijdverslindende routinewerk wordt de agrariër dus uit handen genomen. De afwerking moet echter nog steeds door mensenhanden gedaan worden. Er is vraag naar zo'n veldassistent. In het komend voorjaar vindt de marktintroductie plaats.

Initiatiefnemers

De uitvinder is de heer Draaier.

Hoekenga BV in Middenmeer en JOZ BV uit Westwoud hebben de machine gebouwd.

Het Instituut voor Milieu en Agrotechniek, IMAG BV uit Wageningen heeft het GPS besturingssysteem ontwikkeld.

De proefoogst heeft plaatsgevonden op de Oostvaarthoeve in de Wieringermeer.

Voordelen

Het is een milieuvriendelijk apparaat dat voor de agrariër kostenbesparend werkt als het gaat om arbeidskosten: de routinematige teelthandelingen worden automatisch uitgevoerd. Tevens is het een oplossing voor het steeds terugkerende arbeidstekort in de agrarische sector.

Bijzonderheden

Tijdens de jaarlijkse LandbouwRai hebben de uitvinders van het AutoMaatje de RAI/Boerderij Agro Award 2002 uitgereikt gekregen. Voor deze prijs waren 12 van de 128 innovatieve projecten genomineerd.

Startdatum: 01-01-2001

Looptijd: 1 jaar

Leader bijdrage: € 17.017,00

Website:

BEKIJK EEN VAN ONZE PROJECTEN

Leader is een Europees subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling dat voor de Kop van Noord-Holland en Texel mede mogelijk wordt gemaakt door Provincie Noord-Holland.

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling
Europa investeert in zijn platteland